Ocet jabłkowy – dlaczego staje się tak popularny?
Ocet jabłkowy to produkt znany już od starożytności. Wytwarza się go z jabłek z dodatkiem drożdży. To właśnie drożdże zamieniają fruktozę na alkohol. Ocet jabłkowy jest niezwykle bogaty w substancje i witaminy cenne dla organizmu. Ponadto produkt ten może skutecznie poprawiać urodę. Zawiera liczne enzymy, pektyny, aminokwasy oraz związki polifenolowe. Ważny jest jednak fakt, że ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, kwas foliowy, witamina C. Oprócz tego potas, sód, żelazo oraz wapń.
Ocet jabłkowy – naturalne wsparcie dla zdrowia
Od dawna ocet jabłkowy wykorzystywano do zwalczania bakterii. Jest pomocny podczas leczenia grzybicy paznokci, brodawek, a także infekcji ucha. Skutecznie zabija bakterie, które znajdują się także na żywności. Dlatego można dodawać go do potraw, w szczególności marynat, mięs i warzyw. Więcej informacji znajdziesz tutaj. Ocet jabłkowy ma bardzo pozytywny wpływ na organizm diabetyków, którzy muszą unikać cukru oraz nagłych skoków glukozy. Ocet jabłkowy pozwala zmniejszać stężenie glukozy, a jednocześnie zwiększyć wrażliwość komórek na działanie insuliny. Dzięki czemu ogranicza się ryzyko miażdżycy, a także szeregu chorób sercowo-naczyniowych. Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy, jeżeli jest spożywany regularnie.
Wpływ octu jabłkowego na odchudzanie
Ocet jabłkowy jest naturalnym antyoksydantem. Dzięki czemu uwalnia toksyny z organizmu, aby skóra oraz organy wewnętrzne stały się znacznie zdrowsze. Oprócz tego ocet jabłkowy wpływa również na metabolizm. Przez to jest produktem często wykorzystywanym w procesie odchudzania. Należy jednak pamiętać, że produkt ten działa na zasadzie detoksu. Dlatego nie można spożywać zbyt dużych ilości, gdyż wówczas mogłoby to być szkodliwe. Wykorzystując jednak regularnie ocet jabłkowy w odpowiednich ilościach, można szybko stracić zbędne kilogramy, dzięki pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jest to korzystne zarówno dla sylwetki, jak i dla organów wewnętrznych, dla których otłuszczenie jest szkodliwe.
Co ważne ocet jabłkowy powoduje zmniejszenie łaknienia. Dlatego spożywając go regularnie, nie odczuwamy głodu, a tym samym eliminujemy się podjadanie. To także korzystne z perspektywy utraty wagi. Jednak poza właściwościami zdrowotnymi oraz oczyszczaniem organizmu ocet jabłkowy sprawdza się także w zakresie pielęgnacji kosmetycznej. Bardzo korzystnie działa na włosy. Dzięki niemu włosy stają się błyszczące, natomiast końcówki się nie rozdwajają. Ocet jabłkowy to także naturalny specyfik, który ogranicza występowanie łupieżu. Ułatwia również rozczesywanie włosów, gdyż wygładza je oraz pogrubia.
Ponadto ocet jabłkowy może wzmocnić cebulki włosów, a jednocześnie przyspieszyć ich wzrost. Warto stosować go także na trądzik. Wynika to z jego działania antyoksydacyjnego. Najbardziej popularne jest jednak picie octu jabłkowego. Zaleca się jego spożywanie na czczo, na przykład zaraz po wstaniu z łóżka. Wystarczy wymieszać dwie łyżki octu z wodą i bezpośrednio wypić. Można oczywiście skorzystać z tego typu napoju także po posiłku.